مراسم احیای (سبیل عطشان) و تجلیل از پیر غلامان ابا عبدالله الحسین در شوشتر

ساخت وبلاگ

مراسم احیای (سبیل عطشان) و تجلیل از پیر غلامان ابا عبدالله الحسین در شوشتر

مراسم احیای (سبیل عطشان) و تجلیل از پیر غلامان ابا عبدالله الحسین در شوشتر

سبیل درلغت به معنی راه و طریق است وعطشان به معنی تشنگان مراد از سبیل عطشان به اینمنظور است که راه را باز کنید تا به تشنگان آب برسانم.
آبرسانی وسیراب کردن تشنگان از باالا ترین تقربها و شایسته ترین اعمال است. در اسلام نیز این نوع خدمات مورد تعریف و تمجید و تشویق قرار گرفته است.

پیامبر اکرم صلى اهلل علیه و آله و سلمفرمودند:«برترین کردارها خنک کردن جگر سوخته یعنى آشاماندن آب است.»

یکی ازافتخارات حضرت عباس (ع) در کربال، سقایی یعنی تهیه و تأمین آب برای سپاه حسینی بود.به همین مناسبت، یکی از القاب ایشان«سقا»بود. شهادت حضرت ابوالفضل(ع) نیز با سقایی ایشانپیوند داشت؛ زیرا سرانجام، حضرت در راه تهیه آب و در نزدیکی فرات به درجه شهادت رسید.
از آنجایی که مردم شوشتر ارادت بسیار خاصی به اهل بیت (ع) به ویژه حضرت ابوالفضل العباس(ع)دارند، سقایان شوشتر مراسم بسیار ویژه ای نیز برگزار میکنند که در نوع خود بسیار بی نظیر است.در مراسمات عزاداری شوشتر (در حال حاضر سبیل خوانی فقط در مراسم مقتل خوانی مسجد آلطیب)زمانی که مجلس به حدی رسید که باید منبر شروع شود در حدود11دقیقه قبل از شروعمجلس، مراسمی توسط سقایان مسجد انجام میشود به نام (سبیل عطشان) که در نوع خود بی نظیراست.
در این مراسم یک نفر سبیل خوانی میکند و دیگر سقایان در میان مردم میچرخند و کار سقایی راانجام میدهند معموال سقایان این کار را با یک مشک (و یا کوزه ای) در دست و کاسه در دست دیگرانجام می دهند سبیل خوان اشعاری در باب واقعه عاشورا،ثواب سقایی خصوصا سقای دشت کربلاحضرت عباس (ع) با صوتی خوش و دلنشین در (دستگاه چهارگاه، دستگاه شور (آواز دشتی و یا آوازافشاری) با حُزن بسیار باالیی میخواند این اشعار معمولا از اشعار شاعرانی چون حکیم وفایی شوشتری،شباب شوشتری، مُحِب شوشتری، سخایی شوشتری و محتشم کاشانی استفاده میشود.
بعد از شش بیت که سبیل خوانی خوانده میشود معموال سبیل خوان میگوید بلند بگو یا حسین ومردم دست راست را بلندمیکنند و میگویند یا حسین این دَم گرفتن از مستمعین معمولا هفت بارانجام میشود و در اصل چهارده بیت خوانده میشود ذکر این نکته قابل اهمیت است که بسته به بزرگی مجلس گاهی این مراسم تا هشتاد بیت نیز ادامه دارد تا سقا های مجلس بتوانند همه مستمعین را سیراب کنند. در آخرمراسم سبیل یا عطشان سبیل خوان هشت مرتبه میگوید سبیل یا عطشان و اگر کی دودست خود را به نشانه گرفتن آب بالا نیاورد معلوم میشود که تمام مستمعین سیراب شده اند ومراسم به پایان میرسد.

این مراسم همزمان با آغاز ماه محرم و ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع) در راستای احیا و حفظ آیین و سنن کهن محرم، مداحی و نواهای محرمی کهن دیار شوشتر برنامه ای به همت هیأت های مذهبی و عزاداران حسینی در مسجد شیخ جعفرشوشتری (ره) برگزار گردید.

راهنمای محلی گردشگری استان خوزستان...

ما را در سایت راهنمای محلی گردشگری استان خوزستان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 0tourleader2 بازدید : 89 تاريخ : شنبه 31 تير 1402 ساعت: 21:45